Wyck

De Maasbrug bij Wyck
De Maasbrug bij Wyck

Het altijd gezellige Wyck is een van de 44 buurten uit de gemeente Maastricht, in het prachtige Limburg. Het is gelegen midden in het bruisende centrum van de stad Maastricht en kent een lange geschiedenis. De buurt ligt aan het midden van de Maas, die zoals de naam het natuurlijk al zegt, door het centrum van Maastricht stroomt. De buurt bestaat eigenlijk uit 3 verschillende delen:

    • Het middeleeuwse Oud-Wyck
    • De 19e-eeuwse Stationsbuurt
    • De 20e-eeuwse uitbreidning Céramique

Geschiedenis

De buurt Wyck kent al een erg lange geschiedenis. Het stamt al uit de Romeinse tijd en is hiermee een van de langst bestaande buurten uit het huidige Maastricht. In 1284 werd Sint Servaasbrug die tot op heden in gebruik is. Tot het einde van de 13e eeuw behoorde de buurt tot het Prinsbisdom van Luik en werd het overgenomen door het Hertogdom Brabant. Midden 19e eeuw verloor Maastricht de status van vestigingsstad en hiermee werden alle Maastrichtse vestegingswerken gesloopt, zo ook in Wyck. Na deze sloop werd eind 19e eeuw de Stationsbuurt gevestigd, waarna eind 20e eeuw de buurt verder werd uitgebreid met de Céramique, een architectuur wijk.

Wat valt er te beleven?

Doordat Wyck gelegen is in het bruisende centrum van Maastricht is er altijd wel wat te doen. Er zijn genoeg winkeltjes waar van alles te koop is en mocht je honger of dorst krijgen zijn er tal van restaurants en cafés. Hier kan je ontbijten, lunchen, dineren of natuurlijk gewoon gezellig een lekker drankje drinken op het terras. Mocht je echt een keer willen uitpakken, kan je altijd eten bij het sterrenrestaurant Beluga Loves You.

Naast al deze eet- en drinkgelegenheden zijn er in Wyck ook genoeg andere dingen te beleven. Zo heb je er bijvoorbeeld het brouwerij museum De Keyzer, bovendien kan je in Céramique nog het Bonnefantenmuseum bezoeken en zijn hier ook een aantal woonwinkels.

Wyck

Al met al is Wyck een van de gezelligste buurten uit Maastricht waar al sinds vroeger heel veel te beleven valt!

Omdat Wyck zo een mooie buurt in Limburg is, hebben wij een mooie boxspring hiernaar vernoemd. Bekijk deze hier!