Thorn

Witte huisjes in Thorn
De witte huisjes in Thorn.

Thorn is een stadje gelegen in de provincie Limburg. De plaats ligt aan de Belgische grens en heeft in totaal ruim 2400 inwoners. De plaats staat bekend als het “Witte stadje”, dit komt door de witte huisjes die in het centrum staan. Er gaat rond het stadje een legende. Tussen Thorn en Kessenich zou namelijk een verdwenen dorpje genaamd Vijvere zijn. Het zou als straf van god zijn verzonken in het moeras.

Geschiedenis

Rond het einde van de 10e eeuw werd in Thorn een klooster voor adellijke dames gesticht. Veel van de woningen van deze dames zijn nog bewaard gebleven en te bewonderen.

Rond de 13e eeuw kreeg Thorn haar stadsrechten en werden er muren omheen gebouwd. In 1645 vond een hevige stadsbrand plaats waarbij vele huizen in vlammen op gingen. Hierdoor moest een deel van de stad worden gerenoveerd.

De witte kleur van de huizen komt eigenlijk door de Fransen die in de 18e eeuw aan de macht kwamen. Er werd belasting geheven naar de grootte van het oppervlak van de ramen. Vele bewoners konden dit niet betalen en besloten hun ramen dicht te metselen. Om deze ‘Armoede’ te verbergen werden de huizen wit gekalkt. Door deze witte huizen waren veel kunstenaars en toeristen helemaal weg van het stadje. Samen met de kerk werden de witte huizen in 1973 als beschermd stadsgezicht beschouwd.

Wat kan je er doen?

Thorn is een erg bijzondere stad mede vanwege het beschermde stadsgezicht. Het is dus zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de kerk en de witte huisjes. Hier staat het natuurlijk bekend om. Bovendien kent de plaats een tweetal musea waar je altijd een kijkje kunt nemen. Mocht je hier nou dorst en/of trek van hebben gekregen, zijn er tal van horecagelegenheden waar je lekker een hapje of drankje kan doen. Omdat de stiftdames graag wijn dronken, maakte zij dit ook zelf. Je kunt nog steeds die heerlijke wijn proeven bij Wijngoed Thorn.

Thorn

Al met al is Thorn een bijzondere plek in Limburg met een mooie geschiedenis en een prachtige omgeving!

Omdat Thorn zo een mooi stadje in Limburg is, hebben wij een mooie boxspring hiernaar vernoemd. Bekijk deze hier!