Peel

Nationaal park de Groote Peel
De Groote Peel

De Peel is een groot natuurgebied wat ligt in Limburg en Noord-Brabant. Het bestaat voor het grootste deel uit een afgegraven hoogveengebied. Het gebied staat vooral bekend om haar prachtige natuur en vogels.

Geschiedenis en ontstaan

Al honderden jaren werd er uit de Peel turf gewonnen. Aanwonende boeren gebruikten dit vaak voor brandstof en een deel werd verkocht op lokale markten. Turf was namelijk erg belangrijk voor steenfabrieken, het werd daarvoor als brandstof gebruikt.

Rond dit gebied gaan veel verhalen rond over wat er wel niet allemaal heeft afgespeeld. Zo zou het moeras er levensgevaarlijk zijn voor onbekenden die langs kwamen. Zo is er een Gouden Helm gevonden die van een Romeinse officier zou zijn geweest. Deze is vermoedelijk verdronken in het moeras. Samen met een zwaard, een aantal munten en resten van leer is de helm nog altijd te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden. Dit is een van de vele verhalen die rondgaan over dit gebied.

Wat te doen in de Peel?

De Peel is een groot natuurgebied en heeft ook een prachtige natuur. Zo zijn er vele wandel- en fietsroutes beschikbaar waar je helemaal tot rust kunt komen en onder te dompelen in de natuur. Hier een daar hoor je vogeltjes fluiten wat ook niet gek is. Het gebied is namelijk een favoriete overwinterplek van verschillende vogels. Het is dan ook mogelijk om samen met een boswachter een route door de Peel te lopen. Hierbij zal hij proberen een aantal van deze vogels te laten zien. Er is natuurlijk altijd ook een kans dat je andere wilde dieren tegenkomt zoals bijvoorbeeld een ree.

Mocht je nou trek of dorst van deze wandeling hebben gekregen is er natuurlijk altijd een mogelijkheid om een hapje of drankje te doen. Bij Natuurpoort De Peel, de startplaats van vele wandelingen, kan je lekker in het zonnetje genieten van een lekker drankje.

De Peel

Kortom is de Peel een bijzondere plek met vele verhalen. Bovendien zijn er genoeg dingen te zien en kan je helemaal tot rust komen. Een prachtig stukje Limburg!

Omdat de Peel zo een mooi gebied in Limburg is, hebben wij een mooie boxspring hiernaar vernoemd. Bekijk deze hier!