Maas

Rivier de Maas door Maastricht
Zie hier de Maas die door Maastricht stroomt.

De Maas een prachtig stukje natuur in Nederland. Het is een van de bekendste rivieren die door ons kikkerlandje stroomt. De rivier is in totaal 950 kilometer en stroomt door West-Europa. Hij ontspringt in Frankrijk en stroomt via België naar Nederland.

Oorsprong

De Maas stroomt Nederland binnen in de provincie Limburg en stroomt zoals de naam het al verklapt, door Maastricht heen. Het is een zogenoemde regenrivier, dit wil zeggen dat het waterpeil afhangt van de regenval. Hierdoor komt het dat het water ’s winters hoog staat en ’s zomers zelfs bijna droog staat. Het meeste van deze regen is niet afkomstig uit ons eigen land, maar komt uit de Belgische en Franse Ardennen. Doordat het redelijk vaak regent, zijn overstromingen natuurlijk een vervelend vervolg. Dit is dan ook in de geschiedenis van de rivier vaak genoeg voorgekomen. Op zijn hoogst was de rivier in 1643 waarbij een hevige overstroming ontstond waarbij veel verwoest werd.

Activiteiten

Tegenwoordig heeft de rivier verschillende functies. Zo is de rivier verdiept waardoor vrachtschepen gebruik kunnen maken van de ‘Maasroute’. Natuurlijk is de Maas niet alleen voor vrachtschepen beschikbaar. Er zijn al verschillende bedrijven die rondvaart tochtjes organiseren langs allerlei bezienswaardigheden door heel Limburg. Uiteraard kan je de rivier ook bevaren met je eigen bootje en genieten van de mooie natuur of door plaatsjes in Limburg varen.

De Maas

Al met al is de Maas voor ons Nederlanders voor groot belang. Het zorgt voor een goede logistiek, maar is teven voor ons vermaak en het vermaak van toeristen van groot belang. Kortom er valt veel te beleven op de Maas.

Omdat de Maas zo een speciale plek in Limburg is, hebben wij een mooie boxspring hiernaar vernoemd. Bekijk deze hier!